Egen pesto och vegetarisk lasagne

Hej på er!
Finally fredag och äntligen helg :)

Här kommer en liten lasagne som kan piffa upp en regning kväll.

Hemmagjord pesto är så¨himla gott. Och jag vet att dete inte är en stor grej för många, men er andra, var inte rädda att testa. Jag har hittat mina nya hobby...att blanda egna pestosorter. Och du kan göra så mycket gott med det lilla du har i kylen.
Här använde jag getost, valnötter, olivolja och ruccola sallad. Det är väldigt gott med de klassiska färska örterna också, men ruccolan ger en speciell smak som är värd att testa.
Mixa ihop ihop och smaka av.

Resten av lasagnen består av ugnsgrillad pumpa, fänkål, lök och paprika och sedan soltorkade tomater och stekta cornbitar. Jag gjorde även en tomatsås med lite cheddarost i bestående av: tomatpure, salt, peppar, lite havremjölk och lite riven cheddaost som fått koka ihop lite.

Sedan gör du bara lasagnen som vanligt med plattor och olika lager. Jag använde mig av fullkornsplattor.
Såsen är inte den vanliga, mne eftersom det är så mycket annat gott i kände jag för att göra en lite lättare variant istället.



Hoppas det smakar :)

Auberginer, persilja och ostmånar

I den här rätten ingår en härlig grönsaksblandning med fetaost och persilja som sedan omringas av ostmånar gjorda av scones deg.

Precis som många andra rätter så blir det väldigt spännande när bröd möter gryta. Här tillagas ostmånarna som sista moment tillsammans med grytan i ugnen vilket gör att de drar åt sig den goda såsen. Ät den gärna varm så att osten smälter i munnen.

Prova :)!



Auberginegryta med Ostmånar

Ingredienser
2 auberginer
1 dl skivad purjolök
1 gul lök
ca 6 msk olivolja
1-1 1/2 dl vatten
1 msk ajvar relish mild
1 gul paprika
1 knippe hackad persilja
ca 1 dl tärnad fetaost (fårost)
salt
kryddpeppar
paprika
pepparmix

Skölj auberginerna och skär dem i stora tärningar. Torr stek i en stekpanna på hög värme i början samtidigt som du rör om. Sänk sedan värmen när auberginerna har gått färg och tillsätt olivoljan. Tillsätt de andra grönsakerna och krydda. Rör om och låt fräsa lite. Till sist häller du i vattnet och sänker lite ytterliggare. Sätt på locket och låt det puttra i ca 15-20 minuter. Häll grönsaksblandningen i en ugnssäker form, gärna rund. Som sista moment blandar du i fetaosten och strör över lite persilja.

Scones Ost Månar
3 dl vatemjöl special
1/2 dl rapsolja (kallpressad)
100g riven vällagrad cheddarost
1/2 msk hackad basilika
1 ägg välvispat
1 1/2 dl oatly
salt

Sikta ner mjöl i en skål och blanda i salt, olja, basilika och ost. Blanda ägget tillsammans med oatlyn och mixa det med mjölbladningen. Knåda degen lite lätt och kavla ut så pass mycket så att du kan göra ca 1 cm tjocka halvmånar med en kakform.  Lägg kakorna längs kanten i den runda formen ovanpå auberginbrytan och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter på 200 grader. Titta så att det har fått färg. Servera på en gång medan scones är frasiga och goda.

Grillade grönsaker, fetaost och inbakad paj

Här kommern en favorit som vi gjort förrut. 
Den här inbakade pajen är lite annorlunda på så sätt att själva "pajdegen" består av bröd.
När den här kommer rykande färsk ut från ugnen med smält ost och grillade grönsaker så är det inte mycket annat som får uppmärksamhet.
Nu har vi gjort en vegetarisk variant, men det går ju lika bra att köra en kyckling, chevre mix eller kanske kyckling, halloumi och grillade grönsaker.

Precis som med andra pajer så kan man ta det man har.



Deg
1/2 jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
1 msk olivolja
4 dl vatten
1/2 msk mald linfrö
6 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt, socker och olja. Blanda i linfröna och till sist vetemjöl. Knåda ihop till en smidig deg och låt vila i ungefär 50 minuter.

Under tiden degen jäser blandar du ihop den goda fyllningen :).

Medelhavskryddor och fetaost...mm, kan ju aldrig bli fel!

Fyllning
2 st squash
1/2 purjolök
1 gul paprika
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 rödlök
3 tomater
Fetaost ( vi använde fårost)
salt
pepparmix
2 msk vatten

Skölj och skiva squashen, purjolök och rödlöken. Tärna även paprikan. Fräs squash, rödlök och purjolök i olivolja och krydda med salt, basilika, oregano och pepparmix.

Värm ugnen till 225 grader.

Rör om och tillsätt på slutet 2 msk vatten samtidigt som du sänker värmen. Blanda i den hackade paprikan och fräs ytterliggare några minuter.

Kavla ut den färdigjästa degen på ett mjölat bakbord och lägg den i en mjölad bakform så att kanterna hänger ut. Lägg på fyllningen, hacka tomaten och lägg över och riv osten och strö över. Vik över kanterna och stäng igen ditt knyte.

Grädda i ugnen i ungeför 25 minuter. När den är klar serverar tårtbitar med till exempel tomat och mozzarella sallad och grilladade kycklingbitar.
Så himla gott :)

Ha en toppendag!




Fyll formen med de härliga grönsakerna och sen fetaosten som du blandar i.



Efter gräddning i ugnen...redo att serveras


Färska örter höjer

Äpple, valnöt och kanellimpa

Hej på er!
Ledsen för en veckas paus, men nu är vi tillbaka.

I helgen bakade vi en helt otroligt god limpa med valnötter, äpplen och kanel. Vi hade lite äpplen hemma som behövdes användas. Resultatet blev verkligen bra :).



Det du behöver
3 dl havregryn
3 dl rågsikt
ca 3-4 dl laktosfri filmjölk
2 msk vetegroddar
1-2 tsk bikarbonat
1 dl valnötter
2 tsk kanel

Blanda ihop alla ingrtedienser till en kletig smet och lägg i en mjölad avlång brödform. Sätt ugnen på 175 grader och grädda sedan i 45 minuter.

Ät den färsk, då är den så himla god, men det här är även en av få limpor som håller sig saftig i flera dagar. Perfekt som frukost bröd. Du kan även skiva limpan, frysa och sedan ta fram och rosta precis som vanligt formbröd.


Hoppas ni får en fin dag!



RSS 2.0