Valnötsbaguetter

Åh vilket gott bröd. Det här måste ni testa. Baka och ät det till en måltid eller gör din egen macka till picknicken. Hur som helst, så lätta och så goda :).

I receptet sweet potatoes med kummin gryta använde vi de baguetterna



Till valborg så kan det vara gott med olike sorters nybakade bröd. Här är definitivt någor som rekommenderas!

Valnötsbaguett
50 g jäst
2 tsk flingssalt
5 dl vatten 37 grader
2 dl valnötter
1 msk honung eller råsocker
ca 12 dl vetemjöl. Går även bra med någon annan sort
2 msk olivlja

Som ni ser här så är det mjölkfritt och därför en av våra favoriter :)

Rör ner jästen i vattnet. Tillsätt salt, råsocker/honung, olivolja och de grov hackade valnötterna. Tillsätt till sist mjölet och arbeta ihop en smidig och fin deg. Låt degen vila övertäckt i ca 50 minuter.
Forma sedan 6 st baguetter. Lek inte för mycket med degen utan ta en bit, ge den en snurr och lägg på en plåt. Låt de sedan vila i ca 30 minuter på plåten. Sätt ungnen på 225 grader.
Om man vill så kan man pensla med vatten. Grädda sedan i 5 minuter och sedan 12 minuter till på eftervärmen.



Valnötsbaguetter



Sweet potatoes i smakrik gryta med kummin

Igår så gjorde vi en mycket god gryta. Så fort man använder en krydda som kummin, blir det genast lite krut i den. Inte starkt, men den får en riktig kick :). Absolut värt att testa.



Ingredienser 4 portioner

4 dl kokta kidneybönor
1 liten sötpotatis
1 palsternacka
1 grön paprika
1 gul lök
2 msk olivolja
2 dl grönsaksbuljong
1 tsk paprika pulver
2 tsk hel kummin
salt

Hacka lök, palsternacka, grön paprika och potatis. Fräs löken i olivolja, tillsätt buljongen och kryddorna och låt det sedan puttra i ca 10 minuter på medel värme. Fräs paprikan separat och lägg sedan i den och bönorna i grytan. Hacka tomaterna och lägg även i dem i grytan. Klipp över persilja och servera med nybakat bröd.
Här använde vi valnötsbaguetter...hett tips :)

Grunden är väldigt enkel men man kan varieras på så många sätt. Den här gången blev det både vegetariskt och laktosfritt. Rotfrukter är väldigt tacksamma, lätta att jobba med men ändå så otroligt goda.

Hoppas ni gillar det!




Sweet potatoes i smakrik gryta med kummin

Kyckling curry

En riktigt god kyckling curry med massa spännande kryddor.




Ingredienser
1/2 kg kyckling, bröstfile eller de delarna du gillar
2 vitlöksklyftor
2 dl laktosfri matyoghurt
3  tomater
1 bit färsk ingefära
1 gul lök
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk chilipulver
2 kryddnejlikor
3 msk olivolja
1 bit kanelstång
2 kardemummakapslar
flingsalt
1 knippe persilja

Skala och hacka lök och vitlök. Blanda vitlöken med matyoghurten och låt de tillsammans med kycklingen marienras i ungefär en timme. Blanda gurkmeja, spiskummin, koriander och chilipulver i en liten skål.  Värm olivoljan lite och fräs kanelstång, kryddnejlikor och kardemummakapslarna under omrörning. Hacka lök och ingefära och fräs även det. Lägg i kycklingen och låt de fräsa tillsammans, vänd på kycklingen under tiden. Hacka tomaterna och rör ned dem, kryddorna och saltet. Låt det puttra i ca 25 minuter. Klipp över persiljan.
Servera sedan med rött råris.

Knepet här är att fräsa kryddorna i olivolja så alla de goda smakerna kommer fram och sedan att fräsa kycklingen innan den får puttra färdigt. Spiskummin och kanel är definitivt ett tips. Det är en riktig favorit här hemma :)

Brysselkex till studentfikat :)

Brysselkex må vara mycket enkla att göra, men åh så goda och uppskattade.
Här kommer ännu mer inspiration till studentfikat.



Brysselkex
4 1/2 - 5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g laktosfritt smör

Garnering
Pärlsocker eller strösocker
(Karamellfärg)

Hacka samman ingredienserna till degen och forma den till en rulle. Du kan även göra de till mindre rullar 4 cm i diameter, får man ca 40 kakor.  Rulla sedan  den i garneringen du vill ha. Vi valde socker med karamellfärg. Det går även bra med pärlsocker.
Skär dem i skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter på 175 grader.



Kumminkakor

Här kommer en variant på tekakor, men med havre och kummin...en mycket spännande mix ;)



Kumminkakor ca 13-15 st
5 dl laktosfri filmjölk
50 g jäst
3 dl havregryn
2 msk olivolja
1 msk råsocker
1 tsk flingsalt
1 ägg
8 dl vetemjöl
2 tsk hel kummin

Ljumma filmjölken till 37 grader och blanda 4 dl med havregrynen. Rör ut jästen med resten av filmjölken. Blanda med havregryns smeten efter några minuter, lägg även i salt, socker, kummin och det mesta av mjölet. Blanda och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa i 40 minuter.
Forma 13-15 jämnstora kakor, lägg på en plåt och platta till lite. Nagga dem med en gaffel och låt det jäsa i 30 minuter till. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda sedan i ugnen på 250 grader mellan 12-15 minuter. Låt dem sedan svalna på eyy galler.




En krämig mannagrynsgröt med alpro soyamjölk

Den här morgonen startar vi med en en krämig mannagrynsgröt med alprosoyamjölk. Man kan göra den med bara vatten eller vanlig mjölk också, men med alpro blir den lite krämigare ;)

Mannagryns gröt med alpro
3 dl alpro soya mjölk ( + kalcium, den blåa)
3 msk mannagryn

Vispa ner mannagrynet med mjölken medan den är kall. Koka upp på svag värme i 3-5 minuter eller tills den blivit krämig. Servera den med blåbär. Blandar man 1/2 dl blåbär med ca 1 tsk honung eller sirap och lite vatten har man gjort en hemmagjord sylt på några minuter. 

En enkel variation på morgonens frukost :)



Krämig mannagrynsgröt med alpro soyamjölk

Nybakade fetaost pirgoer

Här doftar det nybakade piroger...så gott :).
Planen är att frysa in dem så att det finns mellanmål men även lite gotte att ha med sig på en picknick om man vill.
Pirogerna består av en grunddeg som man sedan kan fylla med vad som önskas.
Jag använde fetaost (fårost) olivolja, timjan och lite kalkon i vissa.



Fetaostpiroger...till picknick, mellanmål eller bara vardags mums :)

Quinoa sallad med grillade grönsaker....i solen såklart

Idag bestod lunchen av en vegetarisk quinoa sallad med grillade grönsaker

Quinoa sallad med grillade grönsaker

1 morot
1 rödlök
1/2 aubergine
2 st små palsternackor
1 fänkål
salt
peppar
olivolja
Broccoli
Stora vita bönor
Champinjoner

Jordnötter
Fårost

Grilla de översta grönsakerna i ugnen, på 250 grader i ca 25 minuter.
Fräs champinjoner, broccoli och stora vita bönor i olivolja, med salt, peppar och timjan.
Koka quinoa enligt anvisningarna på förpackningen. Jag använde ca 1 dl quinoa och hade i 1/3  grönsaksbuljong i medan det kokade. Det tog ca 20 minuter.
Skölj lite sallad, jag använde en mix av lite olika varianter.
När grönsakerna är grillade, rör ihop dem med quinoan och börnorna och champinjornerna.
Vi använde lite fårost och jordnötter som tillbehör.




Quinoa sallad med grillade grönsaker

Tips inför studenten

Inför studenten och studentmottagningen gör vi nu lite gott som ni kan inspireras av. Många av kakorna kan frysas och tas fram samma dag. Perfekt när man ändå har mycket att planera och fixa :)
Recepten och bilderna hittar ni i kategorin studenttips.
Vi gör mycket laktosfria alternativ. Alla recept kan självklart göras på vanligt vis också :).
Ett tips är att köpa hem dekoration till tårtor och kakor i tid så att det inte tar slut.

Det är så himla kul när man har tid att testa olika recept inför ett event som detta. Då har man även möjlighet att göra olika alternativ till gästernas olika behov :).


Jordgubbsstänger




Här kommer ett hett tips på en kaka som absolut ska vara med på studentfikan.
Kakan består av en mördeg som blir så god att den nästan smälter i munnen och som topping har jag gjort en jordgubbscurd. Nu har vi gjort den laktosfri, men det går även bra att använda vanliga ingredienser.

Ca 35 st ( lite större kakor)

4 msk socker
125 g laktosfritt smör
ca 3 dl vetemjöl

Blanda alla ingredienser i en bakmaskin eller förhand. Forma två längder som du ger en liten skåa i mitten.

Jordgubbscurd
1/2 gelatinblad
1 1/4 dl socker
3 äggulor
75g laktosfritt smör
ca 1 dl jordgubbar ( frysta eller färska)


Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, upphetta försiktigt under omrörning tills massan blir tjock och krämig (får ej koka). Lägg i jordgubbarna och mixa allting med en stavmixer. Krama ur gelatinbladet och låt det smälta i den varma massan under omrörning.
Låt jordgubbscurden svalna. Fyll sedan kaklängderna.

Låt dem bakas i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader.


Vill man så kan man göra en florsocker glasyr till. Den här gången valde jag att inte göra det.





Solig söndag och första frukosten utomhus :)

Dagen startar med sol och fågelkvitter....så underbart. Därför blir det frukost utomhus.
Det blir hemmagjord musli med alpro soyamjölk.




Musli med massa gott

Langos

Nyfriterade langos i vårsolen :)




Langos med olika toppings

Langos
50g jäst
2 dl vatten 37 grade
2 tsk salt
2 kokta mosade potatisar
ca 7 dl vetemjöl

Rapsolja till fritering

Topping

Timjankryddad rökt najadlax, laktosfri creme fraiche, gräslök och citronpeppar
Getost, soltorkade tomater i marinad, laktosfri creme fraiche, lite peppar och citronsaft
Brieost, timjankryddad rökt najadlax och selleri skivor
Laktosfri creme cheese, kalkon, tomat och rödlök
Grillad kalkon, laktosfri matyoghurt, gräslök, salt och peppar




Taco fredag :)

Idag är det fredag, och för många säkert taco fredag.
Tacos är ju verkligen så gott..men jag känner att de färdiga bröden inte är de godaste. Därför gjorde vi egna.
Superenkelt och så mycket godare.
Nu använde jag dinkelmjöl istället för vanligt vetemjöl. Så det är bara att byta till det mjölet ni känner för :).

Tortillas

5 dl dinkelmjöl
1 tsk salt
50 g smör
ca 1 1/2 dl vatten

Knåda ihop degen och gör ca 12 små delar. Kavla ut dem så att de blir riktigt tunna och stek sedan i stekpannan utan nånting. Det ska vara medelhög värme.
Stapla dem sedan på varandra med med mjöl emellan.
Definitivt värt att testa ;)



Dinkel tortillas

Havrechoklad cookie med kokos

Tips inför studenten

Här kommer ännu en supergod variant på en havre cookie. Den här gången använde vi original cookie receptet med lade till 2 msk kakao och 2 msk kokos. De blev helt otroliga :)


Havrecookie
100g smör
2 dl farinsocker
1/2 strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1/2 tsk salt
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
2 msk kokos



Havrechoklad cookie med kokos


Tacopaj

Igår blev det en tacopaj med kycklingfärs till middag. Vi använde laktosfritt smör i pajdegen och en lagrad cheddar ost. (Vi har märkt att den går bra att äta för magen)

Till det blev det massa färglada grönsaker och avokado....yummy :)



Tacopaj med kycklingfärs

Fetaost & rödbetssallad med honung

Idag gjorde jag en fetaost och rödbetssallad till lunch. Jag grillade rödbetorna i ugnen tills att det blev färdiga men fortfarande lite krispiga.
Smulade ut lite fetaost, fårmjölk så klart ;), på en salladsbädd och ringlade sedan lite varm honung över.
Väldigt enkelt att göra men så otroligt gott. Den söta honungen möter den salta fetaosten och skapar den perfekta kontrasten :).



Fetaost & rödbetssallad med honung


Snack time

Jag har en passion för dipper och olika röror som man kan göra hemma. Här kommer en favorit som passar till både mat och som dipp till grönsaker.

Aubergine röra
1 aubergine
citron
salt
spiskummin
sesampasta
paprikapulver
havssalt

Skölj och dela auberginen i två delar. Grilla den sedan hög värme i ugnen. Den ska bli mjuk och få lite färg på insidan. Riv då bort skalet och lägg innehållet i en skål tillsammans med resten av ingredienserna. Mixa ihop allt med en stavmixer. Strö lite havssalt på toppen.
Så enkelt och så såå gott :)





Aubergine röra

Squashgratäng

Dagens lunch består av en squashgratäng med kyckling, men som självklart kan göras vegetarisk med cornfärs.



Squashgratäng


Ingredienser
1 squash
200g kycklingfärs
olivolja
1 liten gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
salt
1 krm kanel
1 tsk kryddpeppar
1/2 tsk paprikapulver
2 tsk timjan
2 dl passerade tomater
1 krm råsocker
ca 4 dl vatten
1/2 kyklingbuljong
cheddarost
1-2 dl grädde

Fräs kycklingfärsen i olivolja på medelvärme. Tillsätt hackad lök, vitlök, salt, paprika, kryddpeppar, kanel och timjan. Rör om och blanda i buljong, tomater och vatten. Låt det puttra i ca 25 minuter.

Skölj squashen och skiva den i runda, inte för tjocka, skivor. Smörj en form med lite olivolja och varva squashen i formen, salta lite och krydda med lite timjan. Lägg på kycklignfärsen, varva med ett till lager squash och häll sedan på grädden och osten.
Gratinera i ca 25 minuter på 225 graders värme. Servera gratängen med ris eller potatis och en grönsallad.
Supergott verkligen :)!






God morgon fina söndag :)

God morgon fina söndag. Solen skiner och efter en skön promenad är det dags för en lång frukost.
Vi har gjort en limpa som hann bli klar perfekt i tid tills att vi kom tillbaka.

Limpa med äpple
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
1 1/2 msk linfrön
1 dl russin
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
4 dl yoghurt, Cultura Dofilus Vanilj
1 tsk havssalt
1 äpple
2 msk frön på toppen

Börja med att lägga linfröna i yoghurten så att de mjukas upp lite. Det gör att det nyttiga fettet lättare kommer ut. Blanda sedan alla ingredienserna i en bunke och lägg i en form. Ugnen ska vara på 175 grader och limpan skall gräddas i ca 50 minuter.
Till det här blir det ett Roibos gojjibär & tranbärste...supergott och nyttigt :)



Äpple limpa


Vegetarisk Plate

Dagens lunch består av grillad jordärtskocka och squash, klyftpotatis, vegetariska bullar (hälsans kök) , fetaoströra, grönsallad och tomat.

Fetaoströra
Mixa ihop fetaost och yoghurt med citron och paprikapulver.




Vegetarisk Plate

Smoothie

Nu har vi gått en skön morgon promenad och den ska vi toppa med en smoothie.
Vi använder olika bär, björnbär, hallon, blåbär, nyponpulver, banan om man vill, jordgubbar och havremjölk. Efter att ha testat lite olika laktosfria alternativ så har vi hittat favoriten.....havremjölk :).



Smoothie med bär och havremjölk

Its fika time ;)

Nu mina vänner ska det fikas. Det blir kaffe och nybakade mandelbullar....mums!
Grunddegen är en vetebullsdeg, men vi har bytt ut allt med mjölk mot laktosfritt. Nu finns det både laktosfritt smör och mjölk i de flesta matbutikerna så det är bara för alla att baka och njuta :).





Laktosfria Mandelbullar

Fredags gott

Idag är det fredag och det betyder mys :). Här kommer inspiration till två mycket goda dipper.

Avokado och Mascarpone
Avokado
Mascarpone
Citron
Salt
Peppar



Soltorkade tomater och getost
Soltorkade tomater i marinad
Getost
Lite yoghurt



Mixa ingredienserna med en stavmixer och smaka av.
Dipperna kan ätas som tillbehör till maten, som dipp till grönsakerna eller på en bit nybakat bröd...t.ex. foccacia.
Superenkelt och gott!

Smart tips

Här kommer ett grymt tips på hur man kan koka ägg på energisnålt vis :)
Lägg i äggen i kastrullen och låt det koka upp. När det börjat koka sätter man på locket och stänger av plattan. Låt katrullen stå på den avstängda plattan i 9 minuter.
När äggen är klara är de mycket godare, inte torra i gulan, utan hårdkokta men så att de nästan smälter i munnen. Och så har man sparat energi.
Ett riktigt bra knep som alla borde testa. Det blir verkligen godare :)

Linsgryta

Ikväll gjorde vi en linsgryta till middag. Linser är både mättande och nyttiga, men framför allt supergoda.

Linsgryta
4 portioner

2 dl gröna linser
1/2 dl ris
1 liter vatten
salt
1 msk olivolja

Rensa linserna och skölj dem under rinnande kallt vatten. Gör även det med riset. Koka linserna och riset i vatten, med salt, i ca 40 minuter på mellanvärme med locket på. Sila sedan bort vätskan som är över och blanda i olivoljan. Det sköter sig i princip själv och efter 40 minuter har riset och linserna hunnit gosa till sig :).

Till linserna passar det bra med en sallad gjord på tomat, rödlök, gurka och persilja. Hacka alla grönsaker och blanda ihop.

Sallad
1 tomat
1/2 gurka
1/2 dl persilja
1 liten rödlök
olivolja
salt
citron

Servera även med lite matyoghurt, jordnötter och rostad lök så blir det ritkigt gott :).



Linsgryta




Havrecookie

Grundreceptet till havrecookien är det här :)

Havrecookie
100g smör
2 dl farinsocker
1/2 strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1/2 tsk salt
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


Sedan brukar jag alltid, beroende på humör och tillställning, ändra om och lägga till lite.
Kakan är perfekt i både smak och konsistens och det att ändra i storlek utan att själva kakan blir annorlunda.

Det va även den här cookien som jag använde i efterätten "Havrecookie toppad med macadamianut glass och halloncurd" som jag gjorde för ett tag sen.
Absolut värd att testa ;)



Havrecookie toppad med macadamianut glass och halloncurd

Havrecookies med jordnötssmör

Här kommer en variant av havrecookien. Den innehåller jordnötssmör som ger den en extra god smak av jordnötter.
Vi använder mycket farinsocker i kakorna eftersom de ger dem en seg konsistens, vilket vi tycker är väldigt gott :).


Havrecookie
100g smör
2 dl farinsocker
1/2 strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1/2 tsk salt
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 msk jordnötssmör

Blanda ihop smör och socker sorterna så att det blir pösigt och tillsätt sedan ägget. Rör i havregryn, mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt till sist jordnötssmöret.
Sätt ugnen på 175 grader. Kakorna ska gräddas i ca 12-13 minuter.

Här kommer lite tips på dekoration.




Havrecookies med jordnötssmör


Risgrynsgröt i krämig kokosmjölk

God Morgon,

Här kommer ett supergott grötalternativ som även den som är mjölkallergiker eller vegan kan njuta av.
Den innehåller ingen vanlig mjölk utan består av kokosmjölk vilket ger den härlig krämig smak av kokos.

Du behöver 3 dl grötris som ska sköljas i kallt vatten. Lägg det i en kastrull tillsammans med 5 dl vatten och 1 krm salt. Låt det puttra på låg värme i ca 5-7 minuter med lock på. Tillsätt sedan 1-1 1/2 burk kokosmjölk, 1/2 msk råsocker och 1/2 msk vaniljsocker. Låt kokosmjölken värmas upp under omrörning och sätt sedan på locket och stäng av. Tills gröten svalnat så har den även hunnit bli klar. Avsluta med lite råsocker på toppen.



Risgrynsgröt i krämig kokosmjölk

Kycklingfrikadeller i Garam Masala

Dagens middag bestod av kycklingfrikadeller i Garam Masala med rundkornigt ris.
Vi kryddade kycklingfärsen med salt, spiskummin och lite kanel och fräste den sedan i olivolja. Vi tillsatte passerade tomater, chilipulver, spiskummin, gurkmeja, lite mer salt  och peppar och slutligen koriander. Det fick puttra i ca 15-20 minuter. Under tiden lagade vi riset som även det tar ungefär 20 minuter.
En måltid med indisk kryddning och ljuvlig doft :)



Kycklingfrikadeller i Garam Masala

Vegetariska persiljebiffar

Här kommer ett supergott tips på en persiljebiff som kan användas både som pålägg eller som biff till maten. Ett hett vegetariskt alternativ som definitivt är värt att testas ;).
Persiljebiffarna är helt vegetariska och är fulla med nyttigheter.
Biffarna består av persilja, lök, ägg, lite mjöl, salt, peppar och paprikapulver. Allt mixas samman i en matberedare och steks sedan i stekpannan. Hur gott och enkelt som helst.
Vi brukar alltid äta dem i hemmagjorda pitabröd. Lätt något som ska med på picknicken!



Mixa samman alla ingredienser



Vegetariska Persiljebiffar



Perfekt som pålägg i t.ex. pitabröd ;)...och så gott!


Tacosoppa med avokadokräm

Idag gjorde vi en vegetarisk soppa med smaken av tacos. Som vegetariskt alternativ använde vi både sojafärs och stora vita bönor och det fick gosa till sig tillsammans med olivolja, lök, passerade tomater, tacokrydda och paprika som topping.
Till soppan gjorde vi en avokadokräm på avokado, mascarpone, salt och peppar.
(Som alternativ kan man även använda yoghurt)



Tacosoppa med avokadokräm



Lingonlimpa

Vi gör en lingonlimpa som är jättegod nybakad men som även håller sig mjuk och saftig resten av veckan.
Den görs på laktosfri filmjölk och både havregryn,majsmjölmassa och och torkad frukt (om man vill såklart )
Ingredienserna rörs ihop och för att sedan bakas i ugnen i ca 45 minuter.
Supergod med en skiva ost och te eller kaffe :)



Lingonlimpa

Frukost

Efter en lång och skön morgonpromenad smakar det verkligen bra med vår hemmagjorda musli.
I den har vi blandat i allt gott och nyttigt som dinkelflingor, rågflingor, fiberhavregryn, solrosfrön, pumpafrön, gojjibär, tranbär, torkad annanas, russin, krossade linfrön, valnötter och rostade mandel.
Man kan variera innehållet av torkad frukt med t.ex. torkad aprikos, mango eller ananas.
En riktig energikick som håller dig mätt i flera timmar ;)
Det smakar extra gott med alpro sojamjölk.



Hemmagjord musli

Vegetarisk pumpa och pesto fullkornslasagne

Idag blir det vegetarisk fullkorns lasagne till middag. Hur god som helst, med hemmagjord pesto, pumpa, cornbitar, soltorkade tomater och lite annat smått och gott.
Peston är gjord på ruccola sallad, getost och olivolja. Hela receptet får ni se sen ;)
Enjoy!



Vegetarisk pumpa och pesto fullkornslasagne

Mellanmål

Efter ett träningspass eller bara om man blir sugen på något på dagen så är mellamålet perfekt.
Jag tycker ägg är supergott och enkelt att kombinera.

Här kommer en liten omelett som jag rörde ihop med tomat och selleri på :).
Vi gjorde ju även ägg till påsk och tillsammans med avokado och räkor eller en klick majonäs och räkor bllir det super :).



Omelett med tomat, selleri och timjan




Ägg med avokado och räkor


Kycklingcurry med ris

Ikväll lagade vi till en riktigt härlig curry med kyckling och ris.
Kycklingen är så otroligt god och mör. Nästan så att den smälter i munnen. Och knepet är att först steka den på hög värme och sedan stänga locket för att koka klart den :).



Kycklingcurry med ris

Vegetariska piroger

De här vegetariska pirogerna är gjorda med cornfärs och passar utmärkt som en tapas eller kanske på picknick.
Antingen så gör man degen själv eller som vi gjorde den här gången, använde smördeg :)
Fyllningen består av stekt cornfärs, valnötter och mandel som är kryddad med salt, kryddpeppar, paprika och lite kanel.



Vegetariska piroger med cornfärs, valnötter och mandel

Havrecookie toppad med macadamianut glass och halloncurd

Här kommer den perfekta efterrrätten.
Bakelsen har en botten av en havrecookie, receptet kommer senare, som sedan är toppad med macadamianut glass med ringlad hemmagjord halloncurd över. Ett supergod efterrrätt att toppa påsk maten med.
Som dekoration har vi använt marabous chokladhjärtan..så söta :).

Halloncurd

1/2 gelatinblad
1 dl frysta eller färska hallon
1 1/4 dl socker
3 äggulor
75g smör



Havrecookie toppad med macadamianut glass och halloncurd

Glad Påsk

Här kommer ännu mer inspiration till påsk bordet.
Vi gjorde en väldigt god potatisgratäng med härligt guldstekta champinjoner och potatis. Alltså helt laktosfri ;).
Den passar utmärkt till ett ugnsstekt kalkonbröst med läckra och färgglada grönsaker.




Potatisgratäng med guldstekta champinjoner



Ugnsstekt kalkonbröst på en grönsaksbädd



Påsktårta med Lemon Curd och Mascarpone

Här har vi bakat en läckerbit till kaffet. Tårtan har en flan botten med mascarpone och hemmagjord lemon curd fyllning.

Flan
100g smör
1/2 dl strösocker
2 dl mjöl
1 äggula
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära

Rör ihop alla ingredienserna och platta ut i en form med löstagbar kant. Baka i ugnen i 20 min i 175 grader. Låt den kallna.

Lemon Curd
1/2 gelatinblad
1 msk rivet citronskal
1 1/4 dk socker
4 msk citronsaft
3 äggulor
75g smör

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, upphetta försiktigt under omrörning tills massan blir tjock och krämig (får ej koka). Krama ur gelatinbladet och låt det smälta i den varma massan under omrörning. Låt sedan lemon curden svalna.



Hemmagjord Lemon Curd

Fyllning
250g mascarpone
3.5 dl vispgrädde
1 ägg
1.5 dl socker
2 dl lemon curd

Vispa grädden och rör sedan i mascapone, socker och ägg. Rör till sist ner lemon curden, spara lite till dekoration, och låt stå i kylen en stund.

Häll ut mascarponefyllningen på flan botten och ringla över lite av lemon curden som dekoration. Ställ den i kylen tills den stelnar.



Påsktårta med Lemon Curd och Mascarpone

Ett litet tips

Vegetarisk sill är ett bra alternativ för dem som inte tål eller äter fisk.
Corn är en bra proteinkälla samtidigt som det blir väldigt gott och enkelt att kombinera i olika maträtter :)

Vegetarisk Sill

Vi brukar göra vegetarisk sill till julbordet och till påsken.
Grunden består av cornbitar som du först steker på.
Sedan kan du göra olika varianter av inläggningar eller röror till.

Här är två goda favoriter som definitivt ska finnas med som påskens läckerheter.



Inlagd corn med Rödlök



Corn i Vitlökmajonäs

Ugnsstek Kalkon

Nu har vi ugnsstek en hel kalkon i ugnen. Ett exempel på en god fyllning är cornfärs, valnötter och mandel. Det passar utmärkt till en högtid som Påsken.
Kalkonen marineras med olivolja, paprika, kryddpeppar, salt och kanel. Sedan steker du cornfärsen, valnötterna och mandeln och kryddar med parika, salt och kryddpeppar. Fyll kalkonen, lägg den i en stekpåse och grilla i ugnen i några timmar.
Skiva sedan upp fina skivor så du får med både kalkon och fyllning....mmm så gott!



Kalkon fylld med cornfärs och nötter

RSS 2.0