Mascarpone dröm

God Morgon. Veckans första dag börjar med sol och ett riktigt gott recept på en mumsbit till fikat.



Mascarpone Dröm

Ingredienser

Havrebotten
150 g smör
1.5 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl havreflingor

Vispa ihop det rumstepererade smöret med socker till en slät smet. Blanda i vetemjöl och havre och låt det blandas lite. Tryck ut botten på en plåt med bakplåtspapper och låt den gräddas i 12-14 minuter på 180 grader.

Under tiden kan du blanda ihop den gudomliga toppingen :)

Topping
400 g mascarpone
6 äggulor
1 1/2 dl socker
rivet skal av 1 citron
1 tsk vaniljsocker

Vispa ihop äggulor och socker så att det blir pösigt. Rör ner osten tills att det blir en slät smet. Tillsätt citronskal och vaniljsocker. Låt smeten stelna i kylen.


När botten har gräddats klart är det viktigt att den svalnar. Häll sedan över toppingen och gandera med bär. Vi använde blåbär och björnbär.

Riktigt somrigt och gott :)


Woow va gott

Hej på er. Min helg startade med den här underbara läckerheten igår. Vet inte vad jag ska kallade, men den är hur god som helst.



Vitchoklad och kolasåstoppad mördeg med minimarshmallows och hallon

Ingredienser

Botten
150 g laktosfritt smör
1.5 dl farinsocker
1 1/3 socker
ca 3 dl mjöl, kan behövas lite mer. Kakmassan ska liksom bli lite fastare och lätt att forma

Vispa ihop socker och smör till en slät massa. Den ska vara ganska fluffig också. sätt ugnen på 180 grader. Tillsätt mjöl och låt det abretas ihop till en formbar kakmassa. Platta då ut en rund botten på en plåt med bakplåtspapper.

Låt den förgräddas i ugnen i ca 10 minuter. Den ska vara lite gyllenebrun och det sista minuterna på plåten gör mycket.

När du tar ut den låter du botten svalna lite.

Låt kolasåsen koka ihop. det tar ca 10-15 minuter. Låt den svalna och bre sedan ut den på din botten.
Toppa sedan med den toppingen du vill ha. Jag använde de här goda.

Kolasås
2 dl laktosfri grädde
1 msk kakao
100 g smör
1 dl socker


Topping
Hallon
Mini marshmallows
vit choklad





A slice of heaven












Soltorkad tomat & olivfyllda kycklingfiléer

Igår så gjorde vi en underbar kyckling med en riktig god fyllning.



Soltorkad Tomat- och Olivfyllda kycklingfiléer

Ingredienser
4 st kycklingfiléer
50 g soltorkade tomater, finhackade
40 g gröna oliver, finhackade
1 dl riven lagrad cheddar ost
2 msk finhackad färsk basilika
1 krossad vitlök
1/2 tsk salt
1 krm pepparmix
olivolja

Persiljesås
1 liten gul lök
1 liten vitlök
1 msk laktosfritt smör
2 dl laktosfri matlagningsgrädde
2 dl hönsbuljong
1 knippe persilja, hackad (ca 1/2 dl)

Skär ett snitt längs varje filé och fyll med oliver, soltorkad tomat, cheddar ost, örter och vitlök.
Salta och peppra på varje filé. Stek sedan kycklingen i olivolja så att den får en gyllenebrun färg på båda sidorna. Vänd försiktigt. Häll över buljongen och sedanden laktosfria grädden. Låt det puttra i ca 5 minuter. Servera med fullkorns tagliatelle som du blandat med lite olivolja. Strö över lite hackad persilja .
Riktigt gott...hoppas det smakar :)!

Valnöts och sojafärspasta

Här kommer ett recept på en enkel och snabb vegetarisk pasta som är riktig god.



Ingredienser

4 portioner fullkornsspagetti

200-300g sojafärs, fryst
100 g hackade valnötter
olivolja
1 krm kanel
salt
kryddpeppar
paprikapulver
pepparmix

parmesan som topping

Fräs sojafärsen i olivoljan och krydda. Tillsätt valnötterna och låt det fräsa några minuter till. Blanda ner spagettin i pannan och häll i lite extra olivolja. Rör ihop väl.
Gör en fräsch sallad till och toppa pastan med riven parmesan. Servera varm.
Så enkelt men så gott :)


En liten dinkel dröm

Åh så gott det här brödet blev.
Det är gjort på dinkelmjöl med smak av anis och toppat med ljusa vallmofrön. Massa gott i samma bröd likamed dröm :).



En liten dinkel dröm

Ingredienser
1/2 paket jäst
4 dl vatten 37 grader
1 dl krossat linfrön
2 dl dinkelmjöl
1/2 msk salt
1 msk råsocker
1/2 msk anisfrön, krossade
2 msk rapsolja
2 sl rågmjöl
6-8 dl vetemjöl special med fullkorn

Till pensling
1 ägg
sesamfrön
vallmofrön


Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt sedan linfrö, dinkelmjöl, salt, råsocker, anisfrö och rapsolja. Rör till det blir slätt och fint. Blanda sedan i rågmjöl och lite i taget av vetemjölet tills att du får en ganska lös deg. Då ska den knådas för hand i ca 10 minuter eller i maskin i 5 minuter. Täck med bakduk eller lock och låt den jäsa i ca 1 timme.

Efter en timme tar du upp degen och knådar den lite snabbt. Kavla ut den på bakbordet till en avlång kaka. Sedan rullar du ihop som en rulltårta. Lägg brödet på ett bakplåtspapper och vrid den som en giffel. snitta i ytan med en gaffel och låt jäsa i ytterliggare 30 minuter.

Värm under tiden ugnen till 250 grader. Pensla det uppvispade ägget och strö över de frön du vill ha. Grädda i ungefär 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 30 minuter till. Om du ser att ytan börjar bli mörk så täck den med en plåt.

När det gräddats klart lägger du brödet på ett galler och låter det svalna med bakduk på.

Efter det vilat en stund är det bara att äta och njuta :)




Vi åt brödet till en gryta med cornbitar och tomat...litet tips bara ;)

Ugnsgratinerade enchiladas med kyckling och cheddarost

God morgon tisdag. Hoppas att ni mår bra :)
Gårdagens middag blev enchiladas i ugnen. Den här gången gjorde vi inte egna tortillabröd, men det blev gott ändå!



Ugnsgratinerade enchiladas med Kyckling och Cheddarost

Ingredienser
ca 4 portioner

8 st tortillabröd
1 burk tacosås
1 burk kokosmjölk
200g lagrad cheddarost
400 g kycklingfärs
200 g haricot verts
200 g majs
2 tomater
1 gul lök
1 röd paprika
salt
tacokrydda
peppar
olivolja

Fräs på kycklingen i olivoljan, salta och peppra lite. Fräs sedan på grönsakerna och tillsätt tacokryddan mot slutet. Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnssäker form. Låt kokosmjölken och tacosåsen gosa till sig lite i en katrull på plattan. Gör i ordning dina enchiladas med grönsaksfyllning och lägg en och en i formen bredvid varandra.

Skiva sedan cheddarosten över och häll till sist på kokossåsen. Tryck ner allting så att det täcks av sås och ställ in i ugnen. Låt gräddas tills osten är smält och lite gyllenebrun.

Låt det svalna lite innan servering, för det blir riktigt varmt.

Fyllningen på de här kan absolut varieras och nästa gång blir det nya ingredienser. Nu blev det lite vad vi hade hemma. Tortilla brödet blir riktigt gott i såsen. Mjukt men ändå med tuggmotstånd.

Vi gjorde även vegetariska enchiladas med cornfärs istället för kyckling.

Ha en bra dag :)!





God Morgon

God Morgon soliga måndag.
Igår så lagade vi till en asiatiskt inspirerad rätt med touch av curry och gurkmeja.
Blev himla god med riset och jordnötterna till.




Gräddig curry med Jordnötter och Cornbitar

Ingredienser ca 4 port.

Ris

200 g cornbitar
1 halv hackad lök
200 g majs
1 röd paprika
olivolja att steka i
salt
peppar
1/2 krm gurkmeja
1 krm curry
laktosfri matlagningsgrädde
1 msk mango chutney
1/2 dl jordnötter
2 msk finriven parmesanost

Fräs på cornbitar, majs och lök i olivoljan. Salta och peppra. Häll den laktosfria grädden i en skål och vispa ihop den med kyrddorna och mango chutneyn. Förbered en ugnsäker form och sätt ugnen på 180 grader. När cornblandingen steks klart lägger du den i botten av formen och häller sedan gräddsåsen över. Lägg över jordnötter och parmesanostenoch se till att allting blir täckt av såsen. Gräda i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills det fått en fin gyllenebrun färg. Under tiden kan du koka riset.

Det blir riktigt gott och bara färgerna gör att ögat vill ha :)

Hoppas det smakar!

Glaserade morotscupcakes

Den här dagen var ju inte alls lika fin som igår. Men det väger vi upp med lite mys och bakning hemma :). Idag så gjorde vi en muffin variant av den kända carrotcaken med frosting. De blev riktigt goda och smälter nästan i munnen.



Glaserade Morotscupcakes

Ingredienser
ca 16 muffins

50 g laktosfritt smör
1/3 dl råsocker
2 ägg, lätt vispade
2 dl fint rivna morötter
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 1/2 oatly havremjölk
valnötter

Frosting
50 g laktosfritt smör
3/4 dl siktat florsocker
2 msk apelsinjuice
rivet skal från apelsinen

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör och socker tills det blir luftigt och poröst. Rör ner ett ägg i taget och tillsätt sedan morötterna. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och kanel i en skål och sikta i det i smeten under försiktig omrörning. Tillsätt på slutet mjölken, lite i taget och även det under omrörning.
Smula sönder lite valnötter i botten på varje pappers muffinsform och lägg de i en muffins plåt. Fyll formarna med önskad mängd smet.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Beroende på ugn så kan det vara lite olika. När muffinsen är klara tar du ut dem och låter de svalna.
Under tiden de gräddas rör du ihop smör, som gärna ska vara rumsvarmt, och florsocker. Riv i apelsinskalen och häll i aåelsinjuicen. Vispa lite tills det får en härlig frosting konsistens.

Frosta varje muffins och riv lite extra apelsinskal på toppen.

Hoppas det smakar :)

Trevlig Söndag på er!


Ännu mer gott till picknick och buffébordet :)

Här mina vänner kommer ännu en variant på en söt liten korg med fyllning som absolut ska följa med på picknick i sommar och som ska stå på buffebordet när vänner och familj kommer på besök :)

Receptet har samma grund som pitabröd och de andra söta korgarna med grillade grönsaker och fetaost.
Men det är en annan fyllning i de här.



Pitabröd
25 g jäst
5 dl vatten 37 grader
1 msk råsocker
1 tsk salt
1 msk hela linfrön
1/2 dl olivolja
ca 900g -1 kg vetemjöl

Smula sönder jästen och lös upp den i vattnet. Tillsätt olivolja, salt ,socker och linfrön och låt det blandas väl. Linfrön innehåller bra fetter så när det mjukas upp så släpper den ifrån sig sina nyttigheter ;)
Tillsätt till sist mjölet och låt det arbetas i ungefär 10-12 minuter till smidig och fin deg.
Låt den jäsa i ca en timme.

Spenatfyllning
125 g spenat fryst eller färsk
100 g riven lagrad cheddarost
1 krm kryddpeppar
1 krm paprika
salt
olivolja
100 g champinjoner
flingsalt till topping

Fräs på champinjoner och spenat i olivoljan och krydda. Tillsätt cheddarosten och låt det smälta ihop till en god fyllning. Låt svalna lite.

När pitadegen har jäst delar du den i små bitar och kavlar ut varje bit till en liten rund cirkel. Forma sedan små korgar och lägg dem först i papperformar för muffins som du sedan lägger i en muffinsplåt.
Fyll dina korgar med önskad mängd spenatfyllning och strö lite flingsalt på toppen. Grädda i ugnen på 250 grader tills de fått lite gyllenbrun färg.

Det här måste ni testa. Pitakorgarna är riktigt goda men framför allt så söta för ögat :)




Grilltallrik med kyckling och goda dipper

Åh vilket fint väder vi har. Gårdagens middag bestod av en härlig tallrik med grillad kyckling, klyftpotatis och goda dipper.



Grilltallrik med kyckling och goda dipper

Grilltallrik
Grillad kycklingfilé
Klyftpotatis
En fräsch sallad eller lite goda grönsaker som ger färg till rätten

Fetaoströra
100 g fetaost (fårost)
1 dl lakotsyoghurt
paprikapulver
pressad citron

Mixa ingredienserna med en stavmixer och krydda. Så enkelt och så gott :)

Aubergine röra
1 aubergine
citron
salt
spiskummin
sesampasta
paprikapulver
havssalt

Skölj och dela auberginen i två delar. Grilla den sedan hög värme i ugnen. Den ska bli mjuk och få lite färg på insidan. Riv då bort skalet och lägg innehållet i en skål tillsammans med resten av ingredienserna. Mixa ihop allt med en stavmixer. Strö lite havssalt på toppen.
Så enkelt och så såå gott det här med :)


Grilla kycklingen och potatisen så som ni vill ha det. Gör en fräsch sallad med lite olika grönsaker och rör ihop dipperna. En riktig sommarrätt som är enkel att göra men som verkligen känns lite lyxig när den den äts.

Hoppas ni får en fin dag!



Gratinerad Blomkål och Broccoli med cheddartäcke

Åh, det här blev verkligen supergott. Ni måste absolut testa :)! Gratängen är vegetarisk och gjord på havremjölk men vi piffade till rätten med lite lite lax.
Gratängen är annars väldigt god och mättande, inte tung, i sig själv.



Broccoli och blomkåls gratäng
250g blomkål
250 g broccoli
2 mellanstora potatisar

Sås
1/2 dl kallpressad rapsolja
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta ( det går även bra utan)
1/2 dl vetemjöl
5 dl oatly havremjölk
100g blandade ostar vi använde parmesan och lagrad cheddarost
1 krm paprikapulver
1/2 dl hackad persilja
salt
peppar


Koka blomkålen och broccolin i ca 8-10 minuter. Koka även potatisen i en egen kastrull 8-10 minuter.

Fräs purjolök och vitlök i rapsoljan. Rör ner vetemjöl under vispning och häll sedan på havremjölken, lite i taget. Tillsätt hälften av osten och fortsätt att röra om. krydda med paprikapulver, i med persilja och låt det koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar.

Lägg blomkål, broccol och potatis i en ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Gratinera i 180 grader i ungefär 20-25 minuter eller tills osten är gyllenebrun och bubblar lite gott.
Garnera med perilja på slutet innan du serverar.

Vi åt gratängen med lite rödbetor och en bit ugnsgrillad lax till. Så gott :).



Gratinerad Blomkål och Broccoli med Cheddartäcke och en bit ugnsgrillad Lax

Auberginegryta med ostmånar

Här kommer ett recept på en utsökt gryta gjord på aubergine och andra härliga grönsaker med ostmånar till. De frasiga sconesen drar åt sig den goda såsen och bara smälter i munnen.




Auberginegryta med Ostmånar

Ingredienser
2 auberginer
1 dl skivad purjolök
1 gul lök
ca 6 msk olivolja
1-1 1/2 dl vatten
1 msk ajvar relish mild
1 gul paprika
1 knippe hackad persilja
ca 1 dl tärnad fetaost (fårost)
salt
kryddpeppar
paprika
pepparmix

Skölj auberginerna och skär dem i stora tärningar. Torr stek i en stekpanna på hög värme i början samtidigt som du rör om. Sänk sedan värmen när auberginerna har gått färg och tillsätt olivoljan. Tillsätt de andra grönsakerna och krydda. Rör om och låt fräsa lite. Till sist häller du i vattnet och sänker lite ytterliggare. Sätt på locket och låt det puttra i ca 15-20 minuter. Häll grönsaksblandningen i en ugnssäker form, gärna rund. Som sista moment blandar du i fetaosten och strör över lite persilja.

Scones Ost Månar
3 dl vatemjöl special
1/2 dl rapsolja (kallpressad)
100g riven vällagrad cheddarost
1/2 msk hackad basilika
1 ägg välvispat
1 1/2 dl oatly
salt

Sikta ner mjöl i en skål och blanda i salt, olja, basilika och ost. Blanda ägget tillsammans med oatlyn och mixa det med mjölbladningen. Knåda degen lite lätt och kavla ut så pass mycket så att du kan göra ca 1 cm tjocka halvmånar med en kakform.  Lägg kakorna längs kanten i den runda formen ovanpå auberginbrytan och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter på 200 grader. Titta så att det har fått färg. Servera på en gång medan scones är frasiga och goda.





American Cookies

Här kommer ett recept på de godaste American Cookiesen. Och vi har verkligen testat många cookierecept för att hitta detta. Definitivt något ni måste prova ;)


American Cookies

American Cookies
150g laktosfritt smör
1 1/2 dl socker
1 1/4 dl farinsocker
2 ägg
1 1/5 dl kakaopulver
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Om man vill så kan man blanda i hackad vitchoklad. det blir riktigt gott, men vi brukar köra utan.

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör och socker väl. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Låt det röras en liten stund. Blanda i en egen skål mjöl, bakpulver och kakao. Häll sedan i lite i taget, även det under omrörning. När smeten är välblandad, chokladig och kladdig är den klar. Klicka ut ungefär 1 msk på två plåtar med bakplåtspapper. Det brukar bli runt 15-20 stycken beroende på storleken du gör.
Grädda i ugnen i 8-10 minuter beroende på din ugn. ta sedan ut dem och låt de svalna på plåten. De sista minyertna på plåten är viktiga för segheten ;).

De här kakorna är verkligen grymt goda och en riktig favorit hos familjen och släkten.
Hoppas de smakar :).



Pitakorgar med grillade grönsaker och fetaost

Åh vilken helg! Den har bestått av massa mys utomhus i solen med både släkt och vänner. Nu börjar man äntligen förstå att vi är påväg mot sommaren :)
Här kommer lite tips på en både smidig picknickmat men även supergod rätt till buffén. Perfekt om man ska bjuda på studentbuffe nu snart ;)

Pitakorgar med grillade grönsaker och fetaost.
De här små sötingarna består till grunden av samma deg som vi använder när vi bakar pitabröd.



Pitakorgar med grillade grönsaker och fetaost




Pitabröd
25 g jäst
5 dl vatten 37 grader
1 msk råsocker
1 tsk salt
1 msk hela linfrön
1/2 dl olivolja
ca 900g -1 kg vetemjöl

Smula sönder jästen och lös upp den i vattnet. Tillsätt olivolja, salt ,socker och linfrön och låt det blandas väl. Linfrön innehåller bra fetter så när det mjukas upp så släpper den ifrån sig sina nyttigheter ;)
Tillsätt till sist mjölet och låt det arbetas i ungefär 10-12 minuter till smidig och fin deg.
Låt den jäsa i ca en timme.

Fyllningen
Grillade grönsaker
olivolja
Fetaost
salt
kryddpeppar
paprikapulver
flingsalt

Förbered och skiva de grönsakerna du vill ha som fyllning. Krydda och marinera med olivolja. Grilla dem sedan i ugnen tills de får en härlig yta.
Vi använde lök, paprika, aubergine och tomat. Tillsätt sedan fetaosent till grönsakerna och blanda.
Nu har du din fyllning till korgarna.

När degen har jäst delar du den i små bitar och kavlar ut varje bit till en liten rund cirkel. Forma sedan små korgar och lägg dem först i papperformar för muffins som du sedan lägger i en muffinsplåt.
Fyll dina korgar med önskad mängd grönsaker och strö lite flingsalt på toppen. Grädda i ugnen på 250 grader tills de fått lite gyllenbrun färg.

Det här måste ni testa. Pitakorgarna är riktigt goda men framför allt så söta för ögat :)

Hoppas ni får en toppenstart på veckan!


Drömmar och en solig lördag

Denna soliga lördag började med en långpromenad i solen  följt av en mysfrukost med familjen.
Till fikat blir det lite drömmar.



Drömmar

Drömmar
ca 60 st

150 g laktosfritt smör
3 dl socker
1/2 dl olja
5 dl vetemjöl
1 tsdk hjortronsalt
1 msk vaniljsocker

Om man vill kan man ta hälften eller en tredjedel av degen och blanda med 1 msk kakao. Vi testade det och det blev riktigt gott :).

Sätt ugnen på 150 grader. Rör smör och socker väl och tillsätt sedan oljan, lite i taget under omrörning.
Blanda vetemjöl med hjortronsalt och vaniljsocker och rör sedan ner det i smöret till en fin och slät smet. Rulla ut degen till en längd och dela den i små bitar. Rulla varje bit till en en rund kula och lägg på en plåt med bakplåtsappaper. Grädda sedan kakorna i ca 20 minuter.


Nygräddade småbröd

Det är så mysigt att vara ledig. Vakna upp och veta att man har hela dagen att mysa och fixa.
Dagens bakning blev ett supergott småbröd.



Nygräddade Småbröd

Ingredienser
ca 24 st

ungefär 8 dl vetemjöl
100 g laktosfritt smör
25 g jäst
3 dl kall oalty havremjölk
1 ägg
1 tsk salt
2-3 msk smält latkosfritt smör

Blanda mjöl och smör till en smulig massa. Spara lite av mjölet till utbakningen. Lös upp jästen i lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken, det lite lätt uppvispade ägget och salt.
Arbeta ihop allting till en smidig och fin deg. Låt den jäsa under bakduk i ca en timme.

Efter jäsningen tar du upp degen och delar den i 2 delar. Kavla ut en del till en rektangel. Pensla med smät smör över hela och vik sedan över degen så att det bli tredubbelt lager. Som att du rullar en bulle fast du viker den två gånger så att blir tre lager :).

Skär degen i ca 3-4 cm bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa i ca 30-60 minuter till. Pensla sedan med ägg, strö på lite sesamfrön ,vallmofrön eller något annat gott som du vill ha, och grädda i ugnen i ca 7 minuter på 275 graders värme.

Innan vi vikte degen smulade vi över lite fetaost (fårmjölk) och kryddade med timjan i några av bröden. Ett gott tips :).



Tacoquinoa med cornbitar

Igår så gjorde vi en liten varm tacosallad med quinoa och cornbitar.



Ingredienser
300 g grönsaker (t.e.x fryst wokmix)
200g cornbitar
4 port quinoa ( laga enligt anvisningar)
2.5 dl laktosfri matlagningsgrädde
tacokrydda


Koka quinoan efter anvinsingar på förpackningen. Fräs på grönsaker och cornbitar. När det fått en liten stekyta så krydda med tacokryddan, häll på lite vatten om det blir torrt. Häll ner quinoan och sedan matgrädden. Låt det puttra några minuter.
Det här är verkligen en enkel och snabb rätt. Men oj så gott det kan smaka när man är hungrig :)


Sojafärsfyllda Auberginer

Till middag blev det idag små söta sojafärsfyllda auberginer. Till det gjorde vi en god yoghurtdipp och en fräsch sallad. det blir extra kul när var och en får en egen båt. Lite festligare men oj så gott :)



Sojafärsfyllda Auberginer

Ingredienser
2 auberginer
2 citroner

salt
spiskummin
paprikapulver
olivolja
laktosfri matlagningsyoghurt

100-150 g sojafärs
50 g mandelflarn
2 1/2 dl vatten
2 dl couscous
2 msk mynta hackad
salt
1 tsk kryddpeppar
1 tsk röd paprika
1 krm pepparmix

Skölj auberginer och citroner. Skär ett snitt i auberginerna och lägg dem i en ugnssäker form. Rosta i ugnen på 180 grader i ca 30-40 minuter. Låt även citronerna rostas. Fräs sojafärsen i olivolja och krydda med salt, peppar, paprika, mynta och pepparmix. Här får man smaka av och använda så mycket salt och kryddor man vill.

Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i couscousen, stäng sedan av värmen. Blanda i lite olivolja och lite mynta och lägg på locket. Låt de stå i 5-10 minuter så att det lagas.
När couscousen är klar, blandar du den med sojafärsen. Rosta mandelflarnen och lägg det åt sidan så länge.
Dela auberginerna på längden och gröp ut lite av innehållet. Spara det i en skål, det ska användas lite senare ;).
Lägg din aubergin båt på ett serveringsfat och fyll på med coucous ochsojafärsblandningen. Dekorera med mandel på topen.
Auberginens innehåll blandar du sedan med salt, spiskummin och paprikapulver. Klicka i den laktosfria yoghurten och även det rostade citronfruktköttet och kör med stavmixern några gånger.


Tillsammans blir det riktigt fräscht och gott :)




Nygräddad Hastlimpa

Dagen börjar vi med ett ljuvligt bröd kallat Hastlimpa. Det doftar nybakat i hela huset.




Hastlimpa

Hastlimpa
3 dl vetemjöl
3 dl fullkornsmjöl
2 msk grahamsgryn
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
3 dl laktosfri filmjölk
3/4 dl sirap
fänkål ( malda eller hela frön du väljer)

Mjölsorterna går att variera lite efter smak och behov. Det viktigaste är egentligen fänkålen, det är den som gör hela limpna.

Blanda ihop bikarbonat och mjölsorterna. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg i en avlång form och grädda i ca 40 minuter.
Efter en stund kommer det dofta helt underbart. Det är fänkålen....så himla gott!

Ät hastlimpan med lite smör och ost eller bara som den är till te eller kaffe.
Absolut ett supergott bröd.


Jorsnötskaka

Den här jordsnötskakan kan vara den godaste jag ätit. Helt pefrekt seg i konsistensen och med en smak där det söta möter de salta jordnötterna.....gott :)



Jorsnötskaka

Vi brukar alltid göra i alla fall två satser så att det räcker i en form. Ett bra mått, om man vill göra och frysa in, är att ta det gånger tre och grädda kakan i en djup plåt.

Jordnötskaka

2 ägg
3 dl socker
75 g laktosfritt smör
2 1/2 dl vetemjöl
jordnötter
1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Blanda mjöl och bakpulver först och sedan i allt flörutom jordnötterna. Häll smeten i en form och strö över jordnötterna. Grädda i 20-25 minuter.
Kakan kommer att vara seg och god :)

Tagliatelle gratäng med sojafärs och oatly

Dagens middag bestod av en härlig gratäng med tagliatelle, sojafärs och oatly.



Tagliatelle gratäng med sojafärs och oatly


Tagliatelle gratäng

350 g fullkorns tagliatelle pasta
vatten och salt

Sojafärssås
ca 500 sojafärs
2 gula lökar
olivolja
3-4 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
vatten
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk oregano
4 msk hackad persilja
3 äggvitor

Ostsås
1 dl vetemjöl
6-7 dl oatly havremjölk
1 1/2 tsk salt
lite riven muskot
4 msk laktosfritt smör
2 dl riven cheddar lagrad ost
3 äggulor

Till gratineringen
riven lagrad cheddarost
lite laktosfritt smör

Koka tagliatellen nästan mjuk och låt den rinna av i ett durkslag. Lägg hälften i en ugnsäker form och sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka löken. Värm olivoljan och stek löken på svag värme, tillsätt sojafärsen och stek tills den fått en fin yta. Krydda med paprikapulver, tillsätt vatten och tomatpure. Efter någon minut kan du även krydda med muskot, peppar, salt och oregano. Låt såsen koka utan lock några minuter, så att vätskan ångar bort lite. Blanda ner perisljan och ta bort från plattan.
Vispa äggvitorna till skum och vänd försiktigt ner dem i sojafärssåsen. Häll nu såsen över spagettin i formen.
Vispa ihop mjöl, mjölk och kryddor till en slät smet. Häll den i en kastrull och låt det koka under omrörning tills den tjocknar. Rör då ner smöret, saltet, äggulorna och den rivna osten. Ta bort såsen från plattan och häll den över spagettin i formen. Strö till sist på mer riven ost

Grädda i ugnen i ca 1 timme. Om ytan blir för mörk så täck med lite folie.

Riktigt god måste jag säga :)




God Morgon

Gårdagen tillbringades hemma med mys på högsta nivå. Vi gjorde därför en vegetarisk soppa. Så krämig och så god :)



Yoghurtsoppa

Yoghurtsoppa
5 dl laktosfri matyoghurt
1 ägg
1 msk ris
1/2 msk potatismjöl
1 msk olivolja
100 g sojafärs
25 g valnötter
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk kryddpeppar
ca 5 dl vatten

smaksättning
1 msk olivolja
1 msk mynta torkad eller färsk

Skölj riset väl. Blanda yoghurt, ägg potatismjöl, ris och hälften av vattnet och salta. Värm upp under omrörning tills det kokar, annars skär det sig. Sänk sedan värmen till låg och låt det puttra i ca 15-20 minuter med lock på.
Hacka valnötterna. Värm under tiden olivoljan och fräs sojafärsen. Krydda med salt, paprika, peppar och lägg till sist i valnötterna. Om det blir för torrt i pannan så häll i lite mer olivolja eller lite vatten för att det inte ska fastna.a
Rör ner färsen i yoghurten och resten av vattnet. Låt det värmas upp under omrörning. Värm till sist olivoljan i en liten panna och fräs lite lätt på myntan.
Rör ner olivolja och mynta på slutet och smaka av.


Provencalska kalkonbullar

Så här inför sommar picknicken, storbjudningen eller studentkalaset passar det perfekt med lite smått och gott att bjuda på. De här bullarna är lika smidiga att ha med sig som goda och söta för ögat att bjuda på.



Provencalska kalkonbullar

Grunddeg

25g jäst
5 dl vatten 37 grader
1/2 dl råsocker
1 tsk salt
1 msk hela linfrön
ca 1 kg vetemjöl

Smula sönder jästen och lös upp den i vattnet. Tillsätt olja, salt, socker och linfrön. Låt det blandas väl.
Linfrön innehåller nyttiga fetter och när de får stå lite och mjukas upp, kommer dessa fram fram.
Tillsätt till sist mjölet och knåda degen väl. Låt den arbetas i ca 10-12 minuter. Degen ska sedan vila i ungefär 1 timme.

Kalkonfyllning

200 g kalkon pålägg  (välj det du vill ha, t.ex. rökt eller kokt) vi änvände rökt
1 ägg
100-200 g fetaost (fårost)
flingsalt
provencalska kryddor herbs de provence
ca 1-2 msk olivolja

Efter en timme delar du degen i 3 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka. Pensla med olivolja.
Bädda med kalkonskivor över en del i taget. Smula fetaosten och blanda den med lite olivolja och provensal kryddan. Bre på över hela och rulla ihop degen. Skär jämna stora bullbitar, och lägg de i pappersformar på en plåt. Sätt ugnen på 250 grader.
Låt de jäsa i ca 20 minuter till. Pensla med ägg och strö på flingssalt. Grädda kalkonbullarna i ungefär 10-12 minuter eller tills det fått lite färg.





Spenatrulle med fetaost topping

Här kommer ett önskat recept på "Spenatrulle med Fetaosttopping". Toppingen går självklart att byta ut mot det man är sugen på :)



Deg
1 1/2 dl vatten
1 dl laktosfri matgrädde
50 g laktosfritt smör
1 1/2 dl vetemjöl
3 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten, smör och grädde. Tillsätt mjölet under ordentlig omrörning och rör smeten tills den släppet botten av kastrullen. Låt sedan svalna.
Tillsätt äggen, ett i taget och så rör du om samtidigt.  Bred ut smeten i en djup plåt klädd med bakplåtspapper och låt den gräddas i ca 20 minuter. Stjälp upp på bakplåtspapper och låt den kallna.


Fyllning
200 g fryst bladspenat
olivolja
150 g cheddar ost
salt
1 krm mald kryddpeppar
1 klyfta pressad vitlök ( valfritt)

Fetaoströra
100 g Fetaost (fårost)
1 dl laktosfri matyoghurt
1 msk pressad citron
paprika pulver
Mixa ingredienserna till en härlig röra

Fräs spenaten i olivolja. Pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar. Lägg på spenaten på botten och riv sedan cheddarosten över. Rulla ihop och låt den vila.
Vi toppade med en fetaoströra men du kan använda precis det du vill ha :). Vi gjorde även rödbetor till. Kombinationen fetaost och rödbetor är en favorit hos oss.

Det här receptet har vi gjort med laktosfria produkter. Ett tips är att lära känna vilka ostar du kan äta. Med tiden har vi lärt oss att den lagrade cheddarosten fungerar fint för oss.






Rödbetssoppa med fetaost och timjan

Soppor kan vara hur goda som helst men ändå så enkla att göra. Här är en variant som jag kokade ihop på en sekund....ja eller nästan i alla fall :).



Rödbetssoppa med Fetaost och Timjan

Ingredienser
ca 2-3 portioner

4 rödbetor
1/2 msk olivolja
salt
timjan
3 dl havremjölk
2 dl vatten
fetaost (fårost)



Koka rödbetorna så att de blir lagom mjuka. Sila bort vattnet och dela dem i mindre bitar. Häll lite olivolja på och krydda med salt. Låt de fräsa lite.Tillsätt sedan havremjölken och vattnet och mixa allting med en stavmixer. Krydda med timjan och låt det puttra några minuter. Smula över fetaosten innan servering.
Så himla gott och som ni ser...superenkelt.
Ät soppan med en bit bröd till också så är kvällen gjord :). Kika på recepten under kategorin bröd.

Grillad kyckling i pitawrap

Igår så gjorde vi en variant av en snabb middag. Den må vara en snabb variant, men oj så god ändå :)



Grillad Kyckling i Pitawrap


Ingredienser

Grillade kycklingbitar ( vi använde kycklingfärs som vi smaksatte med grillkrydda)
Tomat
Rödlök
Salladslök
Sallads mix
Ajvar
Laktosfri matyoghurt
Tunt pitabröd

Stek kycklingen och krydda. Dela tomat, rödlök och salladslök efter önskad storlek. Skölj salladen. Lägg ihop en härlig pitawrap med alla tillbehör och med en klick ajvar och laktosfri yoghurt.
Så gott och så enkelt :)



Chocolate Caramel Cookies

De här kakorna blev supergoda. Lika underbara nygräddade som frysta :)
Smidigt att ha lite kakor i frysen i fall det skulle vara fikadags. Även ett bra tips till studentkalaset. Sedan är det bara att ta fram någon timme innan.



Chocolate Caramel Cookies


Ingredienser
ca 25 st

125 g rumsvarmt laktosfritt smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk kakao

50 g laktosfritt smör
1/2 msk kakao
Några rutor mörkare choklad (utan mjölk)
1 dl laktosfri vispgrädde
2 msk socker

Mixa smör och socker väl. Tillsätt sedan mjöl och kakao och forma degen till små bitar. Tryck till så att det blir en liten fördjupning. Sätt ugnen på 200 grader.
Under tiden kokar du caramel såsen. Låt smöret smälta ihop med resten av ingredienserna i en kastrull och rör om tills att det tjocknar. Klicka sedan i lite på varje kaka och grädda dem i ugnen i ca 10-12 minuter beroende på ugnen. Vissa kan behöva lite längre. Men titta så att själva kakdegen ser färdig ut.
Låt de sedan svalna på plåten.

De här kakorna blir så där härligt sega när de är varma och sedan lite hårdare när de svalnar eller fryses in. Men testa båda varianterna för det blir som två olika kakor :)




Squashpaj med fullkornsbotten

Dagens middag bestod av en härlig squashpaj med lite grövre botten. Grahamsmjöl gör att degen blir lite grynigare vilket ger pajen mer tuggmotstånd. Det är ett gott alternativ mot den klassiska lite smörigare pajdegen.

Squashpaj
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g laktosfritt  smör
ca 1 1/2 msk kallt vatten

1 liten squash
1 liten bit purjolök
100 g fetaost (fårost)
4 skivor soltorkade tomater
1 msk timjan
salt
peppar
3 ägg
2 dl oatly havremjölk

Rör ihop ingredienserna i pajdegen till en gryning massa och tryck ut i en pajform. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 12 minuter.
Fräs squash och purjolök och krydda med salt, peppar och timjan. Finfördela i pajskalet. Klipp över den soltorkade tomaten och lägg även på fetaosten. Vispa ihop ägg och mjölk och krydda med salt och peppar. Häll det över pajen och grädda i nedre delen av ugnen i mellan 25-35 minuter.




Squashpaj med fullkornsbotten

Lörsdagsmys och Grillat Laxplate med Potatisduchesse

Igår så gjorde vi en riktigt god middag. Passade perfekt för en mysig lördag.
Vi grillade lax, halloumi, tomat och potatisduchesse i ugnen.
De 5 minuterna i ugnen gjorde att hela tallriken fick en grillad touch...så gott :)
Som sås gjorde vi en pepparotsdipp med fetaost, yoghurt, salt, peppar och citron.
En riktig hit som kommer få följa med i sommar.



Grillat Laxplate med Potatisduchesse

RSS 2.0