Aubergine & Quorn gryta

Aubergine & Quarn gryta
Åh, här kommer en ljuvlig rätt som passar utmärkt till ris och något gott bröd.



Ingredienser

300g Quornbitar (frysta)
1 aubergine
1/2 dl kallpressad rapsolja
1 bit skivad purjolök
1  gul lök ( skivad)
2 st tomater tärnade
1/2 burk passerade tomat
salt
peppar
paprika
1 tsk kanel
1 tsk råsocker
3 dl vatten

Gör så här

Skölj auberginen och skär det i stora tärningar. Torr stek det i en gryta tills det har fått färg .Tillsätt oljan och rör om. Lägg i lök  och purjulök,låt det fräsa i i par minuter.  I med quornbitarna krydda med salt, peppar, paprika, kanel,och råsocker. Blanda i tomaterna och vattnet. låt puttra i ca 25 minuter.
Serveras med ris eller pita bröd.







Minipizzor med sojafärs och mynta

Grunddeg

25g jäst
5 dl vatten 37 grader
1/2 dl råsocker
1 tsk salt
1 msk hela linfrön
ca 1 kg vetemjöl

Smula sönder jästen och lös upp den i vattnet. Tillsätt olja, salt, socker och linfrön. Låt det blandas väl.
Linfrön innehåller nyttiga fetter och när de får stå lite och mjukas upp, kommer dessa fram fram.
Tillsätt till sist mjölet och knåda degen väl. Låt den arbetas i ca 10-12 minuter. Degen ska sedan vila i ungefär 35-40 minuter.

Medan degen jäser blandar du till fylllningen.


Fyllning
350 g sojafärs
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul lök
1 knippe persilja
1 burk passerade tomater
1 msk tomatpuré
saften från 1 citron
salt
svartpeppar
kryddpeppar
1/2 dl färsk hackad eller 1 msk färsk torkad mynta
1 1/2 dl olivolja

Sätt ugnen på 225 grader. Finhacka paprika, lök opch persilja. Lägg sojafärsen i en skål och blanda med de hackade grönsakerna. Tillsätt de passerade tomaterna och tomatpurén. Krydda och rör i olivoljan.

Dela degen i små bitar och platta (kavla ut) till minipizzor. Tryck till lite lätt med fingrarna och lägg på lite fyllning. Lägg pizzorna på en mjölad plåt och grädda i ungefär 8-10 minuter.

Pizzorna är grymt goda färska men kan också frysas in och tas med på utflykt och picknick.





Hej på er

Hoppas ni haft en mysig helg. Vädret har ju verkligen inte varit något vidare så för oss blev det mys inomhus med bakning och matlagning på hög nivå. Hinner inte lägga ut recepten nu, men ni får lite bilder i alla fall. Fortsättning följer ikväll ;)



Mini pizzor med vegetarisk topping. Perfekta för picknick eller utflykt





Och så en stor som vi mumsade på nygräddad och varm från ugnen :)

Vitlöksgratinerad krabba

Här kommer ett recept på krabba med vitlök och persilja.


Vitlöksgratinerad Krabba

Ingredienser
1 färdigkokt krabba
1 bit purjolök
1/2 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1 msk laktosfritt smör
1 dl hönsbuljong
1/2 msk tomatpuré
1/2 dl hackad persilja
1 tsk fransk senap
1 tsk paprikapulver
salt
1 nypa cayenne peppar

Bryt upp krabban så att ryggskölden blir hel. Knäck klorna och ta ut fyllningen och krabbköttet. Skär allt i små bitar. Fräs pusjolök, lök och vitlök i olivoljan och smöret utan att det tar färg. Tillsätt buljong, tomatpurré och krabbkött. Lägg i persiljan i såsen och låt det koka upp, smaksätt med senap, salt, paprikapulver och cayenne peppar. Det ska vara ganska starkt. Sätt ugnen på 250 grader och skölj under tiden krabbskalen väl. Fördela fyllningen i skalen och gratinera i ca 10 minuter.

Servera med något gott bröd med till exempel vitlökssmör på :)


Limpa med aprikos och valnötter

Hello och god morgon :)
Dagens recept blir en härlig limpa med torkad aprikos och valnötter. En riktig goding som påminner lite om kavringen. Limpan är saftig men håller ihop och ger fina skivor...try it ;)



Limpa med Aprikos och Valnötter


Ingredienser
till en 2 L form

700 g dinkelmjöl eller fullkornsmjöl. Vi använder fullkorn
1 tsk salt
15 g jäst
6 dl vatten 37 grader
1 msk honung
1 1/2 torkad och hackad aprikos
1 dl grovhackade valnötter

Så här gör du :)

Blanda mjöl och salt i en bunke. Gör en grop mitt i mjölet och smula ner jästen. Rör sedan ut det i 1 1/2 dl av avttnet. Tillsätt honungen, rör om noga och låt det stå i ca 10 minuter.

Häll ner degspadet tillsammans med resten av vattnet i mjölet och arbeta in vätskan, valnötter och aprikoser i mjölet. Knåda degen med händerna i ungefär 1-2 minuter.

Smörj och mjöla en avlång form. Lägg i degen och täck den med en bakduk. Låt den jäsa i ca 20-25 minuter så att den reser sig nästan upp till kanten.

Värm ugnen itll 200 grader och grädda brödet precis under mitten delen i ca 35-40 minuter.  Lossa brödet från formen och knacka på botten, om det låter ihåligt är det klart.
Låt det då svalna på galler under en bakduk.

Ett mycket gott bröd som håller sigt saftigt i flera dagar och som ni även kan rosta om ni vill :)




Hallonbullar

Igår så bakade vi hallonbullar. Grunden är en vetebulle med kanel och socker med så toppade vi dem med hallon i massor :)....gott gott.



Hallonbullar


Ingredienser
150 g laktosfritt smör
5 dl laktosfri mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1/2 dl socker
1 1/2 tsk kardemummakärnor
ca 1.3 dl vetemjöl

Fyllning
Hallon
1 dl socker
2 tsk kanel

Smält smöret i en kastrull, Häll i mjölken, värm tills allting är ljummet ca 37 grader.
Lös upp jästen i en degbunke i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och sedan salt, socker, nystött eller malen kardemumma och ungefär 2/3 av mjölet. Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Tillsätt ytterliggare mjöl men spar lite till utbakningen. När den släpper degbunken är den färdigarbetad och då kan du strö över lite mjöl och sedan täcka med lock för jäsning till dubbel storlek.

Efter jäsningen kan du arbeta degen i några minuter till och sedan dela den i 3 delar och kavla ut den på ett mjölat bakbord. Bred ut smöret över hela delen och strö sedan över kanel och socker. Lägg till sist över hallon. Rulla samman degen och skär i jämnstora bitar, ca 2 cm tjocka. Lägg dem i pappersformar på en plåt. Låt de jäsa till dubbel storlek igen. Under tiden värmer du ugnen till 250 grader. Pensla med ägg och strö över pälsocker. Grädda dem sedan i 8-10 minuter.

Ibland är det så himla roligt att bara mixa lite med recept :). De här är inte bara en fröjd för ögat men även rikgit saftiga och goda.

Ha en toppendag!


Zucchini och Fänkålspasta med Getost och Ruccola pesto

Hej på er. Solen skiner, det är tisdag och här kommer ett riktigt gott recept på en pastarätt som vi lagade till igår.



Zucchini och  Fänkålspasta med Getost och Ruccola pesto

Ingredienser
Penne, färsk pasta till 4 pesoner
1/2 zucchini
1 liten fänkål
1 liten gul lök
olivolja
salt
peppar
basilika
färsk basilika

halloumi ost

Getost och ruccola pesto

1 bit getost
50 g valnötter
ruccola sallad
olviolja
salt


Hacka lök, fänkål och skiva zucchinin. Fräs det i rikligt med olja och låt det få lite gyllenebrun färg. Salta och peppra, samt ha i basilikan. Koka upp pastan och låt den svalna lite. Blanda sedan ihop den med grönsakerna.
Mixa ihop valnötter, ruccola sallad, getost och lite olivolja med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med salt. Klicka i lite pesto  i pastan och rör om.  Skiva halloumin och stek i en stekpanna med upphöjda ränder, blir finare så :). Det ska vara ganska hög värme och var beredd för det går ganska fort.

Lägg upp pasta, klicka på pesto på toppen och lägg några skivor halloumi ost vid sidan om.

En mycket enkel, snabb och god rätt med en italiensk touch :)

Hoppas det smakar.


Kyckling med dragon och färsk potatis

God Morgon.
Igår så lagade vi till en rikgit saftig kyckling med krämig sås smaksatt med dragon och så självklart färsk potatis till :).



Kyckling med Dragon och Färskpotatis

Ingredienser
4 kycklingbröst
6 dl kycklingbuljong
1 morot i bitar
1 bit purjolök
1 kvist persilja
2 schalottenlökar
1 msk laktosfritt smör
2 dl laktosfri grädde
rivet skal och saften från en citron
salt och peppar
dragon

nykokt färsk potatis

Koka försiktigt kycklingbrösten i buljongen med morot, purjolök och persilja i ca 12 minuter. Sila buljongen, lägg kycklingen i lite folie så att den hålls varm.
Hacka schalottenlöken fint och stek den i lite smör i en kastrull, utan att den får färg. Slå på buljongen och koka ner den till häften. Tillsätt sedan grädden och låt det koka ihop. Smaka av med citronskal och saft och även salt, peppar och dragon.

Servera kycklingen med den nykokta färskpotatisen och se till att få med massa sås.
Riktigt gott :)


Spenattoppad pitalängd med cheddarost

Hej på er. Dagens recept blir en riktig god rätt till buffé- och sommar middags bordet :)

Det är alltså en pitabröd längs som vi toppat med en spenatfyllning.



Spenattoppad pitalängd med Cheddarost


Grunddeg

25g jäst
5 dl vatten 37 grader
1/2 dl råsocker
1 tsk salt
1 msk hela linfrön
ca 1 kg vetemjöl

Smula sönder jästen och lös upp den i vattnet. Tillsätt olja, salt, socker och linfrön. Låt det blandas väl.
Linfrön innehåller nyttiga fetter och när de får stå lite och mjukas upp, kommer dessa fram fram.
Tillsätt till sist mjölet och knåda degen väl. Låt den arbetas i ca 10-12 minuter. Degen ska sedan vila i ungefär 1 timme.

När degen jäst klart så delar du den i 3-4 delar och kavlar ut längder som får plats på en plåt.
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt längderna jäsa i ca 20 minuter till.
Pensla med ägg och strö på flingssalt. Grädda i ungefär 10-12 minuter eller tills det fått lite färg.

Sedan rör du ihop spenaten.

Fyllning
200 g fryst bladspenat
olivolja
150 g cheddar ost
salt
1 krm mald kryddpeppar
1 klyfta pressad vitlök ( valfritt)

När pitabrödet svalnat lite toppar du längderna med spenatfyllningen. En rikgtig hit ;)


American Cookies

Här kommer det absolut bästa receptet på American Cookies. Perfekt sega och så otroligt goda :)



Ingredienser
ca 15-18 cookies

150 g laktosfritt smör
150 g socker
110 g farinsocker
2 ägg
145 g kakao pulver
200g vetemjöl
2 tsk bakpulver

Hackad vitchoklad om man vill. Den trycker du i de kakorna du vill ha innan gräddningen.

Rör smör och socker till en porös smet. Tillsätt sedan ett ägg i taget och låt det vispas ordentligt så att smeten blir luftig och slät. Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsättt det sedan försiktigt. Rör ihop smeten och klicka ut på en plåt med baplåtspapper.
Värm ugnen till 175 grader och grädda sedan kakorna i 8-10 minuter. De ska inte se helt färdiga ut utan den sista gräddningen sker på själva plåten. Så när du tagit ut plåtarna ska de stå och svalna.

De här American Cookiesen är lika goda lite kalla som helt färska.

Enjoy :)

Saftig limpa med fänkål

Den här limpan måste ni absolut testa! Den blir så saftid, och håller verkligen sig saftig i flera dagar. Eftersom den görs på bikarbonat och filmjölk behöver den inte jäsas utan blir alltså perfekt som frukost bröd.



Saftig limpa med fänkål...gott gott :)


Ingredienser
3 dl havregryn
3 dl rågsikts mjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
5 dl laktosfri filmjölk
1 msk sirap
2 tsk hela fänkåls frön
2 msk havrekli
2 msk vetegroddar
olika frön så som solrösfrön, pumpafrön eller linfrön om man vill

Blanda ihop alla ingredienserna till en fin smet som du häller i en smörad brödform. Sätt ugnen på 180 grader och grädda limpan i ca 40-45 minuter. Låt den svalna lite innan du äter den.

Brödet innehåller massa nyttigheter och blir tillsammans med en skiva ost så himla gott :)



Nu är vi tillbaka :)

Hej på er! Har haft lite ledigt en vecka och därför inte haft tillgång till dator. Ledsen för dålig uppdatering.
Nu är vi tillbaka och redo att köra med massa goda, nyttiga och roliga recept :)

Hoppas ni njuter av sommaren och ledigheten.

Måndag och solen skiner...vilken start på veckan!!! Nu kör vi ;)


Mera goda recept på nybakade bröd

God Morgon fredag. Solen skiner och det är snart helg. Riktigt härligt :).
Igår så bakade vi ett underbart bröd kallat Fougasse med både örter och kalkonbacon i. Lite matigare men oj så gott ;)



Fougasse med flingsalt, färska örter och kalkon bacon


Ingredienser
350 g vetemjöl
50 g fint rågmjöl
50 g grahamsmjöl
1-2 tsk herbes de provence
10g jäst
3 1/4 dl  vatten, 37 grader
1/4 olivolja
1 tsk salt
40 g kalkon bacon

Pensling
1/4 dl olivolja
flingsalt
färska örter t.ex. rosmarin eller timjan


Balnda mjölsorterna. Smula sönder jästen och lös upp den i vattnet i en degbunke. Tillsätt därfeter olivoljan och blanda ihop med mjölet. Knåda degen i 10 minuter och tillsätt lite mer mjöl eller vatten om den är för hård eller mjuk.

Blanda sedan ner salt, kalkon bacon och knåda i ytterliggare 10 minuter. Täck över med en bakduk och låt jäsa i ungefär en timme.

Efter jäsningen delar du degen i två delar och formar den till två bullar. Låt dessa vila under bakduk i 5 minuter. Kavla sedan varje del till en avlång kaka och gör små gropar med fingarna och även jack med en degskrapa. Pensla över olivoljan och strö över flingsaltet och de färska örterna.

Låt de jäsa till dubbel storlek, i ungefär 30-40 minuter till. Värm ugnen till 250 grader och grädda sedan i tills de får en vacker brun färg i ca 10-12 minuter.

Riktigt gott mina vänner :)....enjoy!

Ha en toppendag nu så hörs vi snart igen.


RSS 2.0