Fullkornsbröd med lingon och äpple
God Morgon. Hoppas ni haft en toppenhelg. Det har vi :). Gick lite fört fortbara.
Igår så bakade vi det här lite grövre men väldigt saftiga brödet. Det får en lite annorlunda konsistens men oj oj oj så gott det är :)

Fullkornsbröd med Lingon och Äpple
Fördeg
1 paket jäst
5 dl fullkornsmjöl
1 msk salt
1 tsk socker
5 dl vatten ca 37 grader
smaksätt med
3 dl rivna äpplen och 1 dl lingonsylt
ca 9- 10 dl vetemjöl special
Blanda ut jästen i vattnet. Blanda fullkornsmjöl, salt och socker i en stor bunke. Blanda sedan det med vattnet och låt det jäsa i en timme med plastfolie över.
Riv äpplen och rör ner det och även lingon i fördegen.
Tillsätt mjölet och rör ihop. Fortätt tillsätta tills att du har en deg som går att knåda.
Arbeta degen i ca 5 minuter till den blir smidig men inte för fast :)
Smör och mjöla två av långa formar och dela degen i två delar. Fyll dina formar, täck med bakduk igen och låt jäsa ytterliggare 50 minuter. Mot slutet sätter du på ugnen på 250 grader, sätter in bröden någon minut och sedan sänker värmen till 200 grader. Låt de gräddas i 25 minuter .
Ta ut bröden ur formarna och grädda dem sedan 5 minuter till. Det är flera steg som gäller men brödet blir riktigt gott så det är det värt :)
Ett tips är att rosta brödet dagen efter. Gott gott !
Igår så bakade vi det här lite grövre men väldigt saftiga brödet. Det får en lite annorlunda konsistens men oj oj oj så gott det är :)

Fullkornsbröd med Lingon och Äpple
Fördeg
1 paket jäst
5 dl fullkornsmjöl
1 msk salt
1 tsk socker
5 dl vatten ca 37 grader
smaksätt med
3 dl rivna äpplen och 1 dl lingonsylt
ca 9- 10 dl vetemjöl special
Blanda ut jästen i vattnet. Blanda fullkornsmjöl, salt och socker i en stor bunke. Blanda sedan det med vattnet och låt det jäsa i en timme med plastfolie över.
Riv äpplen och rör ner det och även lingon i fördegen.
Tillsätt mjölet och rör ihop. Fortätt tillsätta tills att du har en deg som går att knåda.
Arbeta degen i ca 5 minuter till den blir smidig men inte för fast :)
Smör och mjöla två av långa formar och dela degen i två delar. Fyll dina formar, täck med bakduk igen och låt jäsa ytterliggare 50 minuter. Mot slutet sätter du på ugnen på 250 grader, sätter in bröden någon minut och sedan sänker värmen till 200 grader. Låt de gräddas i 25 minuter .
Ta ut bröden ur formarna och grädda dem sedan 5 minuter till. Det är flera steg som gäller men brödet blir riktigt gott så det är det värt :)
Ett tips är att rosta brödet dagen efter. Gott gott !
Kommentarer
Trackback