Italianskt flätbröd med svarta oliver

Gor Morgon,
Här kommer receptet på det italienska brödet som ni fått se bilder på.



Ingredienserna räcker till ett stort bröd och det som behövs är:

1/4 kruka färsk basilika
25 g jäst
5 dl kallt vatten
3 dl durumsvetemjöl
ca 10 dl vetemjöl special
5 dl soltorkade tomater
1 dl svarta oliver
1 1/2 tsk salt

Plocka bladen av basilikan och hacka dem. Smula jästen i en degbunke, tillsätt vatten och blkanda så att jästen löses upp. Blanda även i basilikan och de bägge mjölsorterna. Låt sedan degen vila i ungefär 30 minuter.

Under tiden hackar du tomater och oliver och blandar med salt. Arbeta in det ordentligt. Plasta sedan in degen och låt den jäsa i rumstemperatur i 4 timmar eller över natten.

När den sedan ska gräddas sätter du ugnen på högsta värmen och klär en lång panna med bakplåtspapper. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den med en lätt hand. Dela den i 6 lika stora delar som du rullar ut i längder. Fläta två tjocka flätor, alltså 3x2 st flätor, och lägg dem bredvid varandra i formen. Låt den vila tills ugnen är helt varm.
Lägg in formen och låt brödet gräddas i 3 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig och låt gräddas i ytterliggare 25 minuter.
När det är klart låter du det svalna på galler under bakduk

Brödet ska jäsa ganska länge, men det är det så värt :)

Hoppas ni fåt en trevlig dag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0