En liten dinkel dröm

Åh så gott det här brödet blev.
Det är gjort på dinkelmjöl med smak av anis och toppat med ljusa vallmofrön. Massa gott i samma bröd likamed dröm :).



En liten dinkel dröm

Ingredienser
1/2 paket jäst
4 dl vatten 37 grader
1 dl krossat linfrön
2 dl dinkelmjöl
1/2 msk salt
1 msk råsocker
1/2 msk anisfrön, krossade
2 msk rapsolja
2 sl rågmjöl
6-8 dl vetemjöl special med fullkorn

Till pensling
1 ägg
sesamfrön
vallmofrön


Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt sedan linfrö, dinkelmjöl, salt, råsocker, anisfrö och rapsolja. Rör till det blir slätt och fint. Blanda sedan i rågmjöl och lite i taget av vetemjölet tills att du får en ganska lös deg. Då ska den knådas för hand i ca 10 minuter eller i maskin i 5 minuter. Täck med bakduk eller lock och låt den jäsa i ca 1 timme.

Efter en timme tar du upp degen och knådar den lite snabbt. Kavla ut den på bakbordet till en avlång kaka. Sedan rullar du ihop som en rulltårta. Lägg brödet på ett bakplåtspapper och vrid den som en giffel. snitta i ytan med en gaffel och låt jäsa i ytterliggare 30 minuter.

Värm under tiden ugnen till 250 grader. Pensla det uppvispade ägget och strö över de frön du vill ha. Grädda i ungefär 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 30 minuter till. Om du ser att ytan börjar bli mörk så täck den med en plåt.

När det gräddats klart lägger du brödet på ett galler och låter det svalna med bakduk på.

Efter det vilat en stund är det bara att äta och njuta :)




Vi åt brödet till en gryta med cornbitar och tomat...litet tips bara ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0